Geschiedenis van Montevideo

Geplaatst door op januari 24, 2012 in Kopvanzuid, Nieuws | 0 reacties

Geschiedenis van Montevideo

Zoals al eerder op de website beschreven is Montevideo de hoofdstad van Uruguay. Montevideo ligt net iets zuidelijker dan de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en is daarmee de zuidelijkste hoofdstad op het Amerikaanse continent. De naam Montevideo vraagt natuurlijk om uitleg. Er zijn verschillende verklaringen voor de oorsprong van de naam Montevideo.  De naam Montevideo kun je opdelen in twee gedeelten namelijk Monte en Video. Monte slaat op de heuvel van Montevideo (komen we later dit artikel nog op terug) over video zijn de historici het niet eens. Er zijn verschillende theorieën die verklaren waar de video vandaan komt. De een zegt dat de naam Montevideo staat voor ‘ik zag een berg’ anderen zeggen dat video afstamt van een bekende bisschop.

Juan Diaz de Solis was een Spaanse ontdekkingsreiziger, hij bezocht in 1516 de gebieden die  nu Montevideo vormen. Hij ontmoette de lokale bevolking, die hem later vermoordde. Tussen 1680 en 1683 stichtten de Portugese kolonisten uit Brazilië verschillende vestigingen aan de Rio de la Plata om de Spanjaarden uit te dagen. Echter hadden de Spanjaarden helemaal niet de intentie om de Portugezen te verdrijven tot 1723. Toentertijd werd de positie van de Portugezen steeds sterker wat ertoe heeft geleid dat een Spaanse gouverneur de Portugezen een gedwongen vertrek op heeft gelegd. Vanaf dat moment was er een constante stroom van immigranten. Vanaf het begin van de negentiende eeuw heeft de stad onder veel belegeringen en bombardementen gelegen van zowel Engeland als Spanje maar ook Portugal, Brazilië en Argentinië.  In het begin van de twintigste eeuw emigreerden veel Europeanen (met name Italianen en Spanjaarden) naar Montevideo. Gedurende de twintigste eeuw ging de stad achteruit als gevolg van militaire dictatuur en economische stagnatie. Montevideo heeft zich hier helaas nog helemaal van hersteld.  Uiteindelijk hebben al deze ontwikkelingen geleid tot het huidige Montevideo.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>