Grootste gebouw van Nederland ‘De Rotterdam’ open

Geplaatst door op november 22, 2014 in Kopvanzuid | 0 reacties

Grootste gebouw van Nederland ‘De Rotterdam’ open

Het allergrootste gebouw van  Nederland is vandaag opgeleverd. ‘De Rotterdam’ op de Kop van Zuid is 150 meter hoog, van glas en staal, en behelst 7.588 verschillende ruimtes.

”Het gebouw op de Wilhelminapier, waar ook hotel New York is gevestigd, heeft wel zo veel massa dat het voldoende grandeur heeft om het een rol te laten spelen in de stad”, vertelt architect Rem Koolhaas aan NU.nl. In de jaren ’90 begon wereldarchitect Koolhaas met het bouwwerk, dat bestaat uit drie ‘dansende’ torens die een lust voor het oog zijn voor de voorbijrazende automobilist.

SS Rotterdam wordt verticale stad

De Rotterdam, zoals vernoemd naar het schip de SS Rotterdam die voer van onze stad naar New York. Omdat honderdduizenden mensen wekenlang op zee verbleven, moest het schip genoeg in huis hebben om al deze mensen geruime tijd te kunnen vermaken. Koolhaas zette voor de uitvoer het schip in zijn hoofd rechtop, waarna alle functies van het schip automatisch voortvloeiden in zijn ontwerp. Dit resulteert in een gebouw variërend van appartementencomplex tot restaurant, van hotel tot culturele ontmoetingsplek en van kantoor tot winkelcentrum.

De interessante feitjes die alles in perspectief zetten

In de verticale stad wordt gewoond en gewerkt, wat zorgt voor een metropeel in de hoogte met internationale allure. Zo’n 60.000 m2 is bestemd voor kantoorruimte, waarvan de gemeente Rotterdam al 40.000 m2 in beslag neemt, en er zijn 240 woningen die te koop en te huur zijn.

Aan de bouw van De Rotterdam werkten zo’n 2.000 mensen mee. Er staat nu een immens gebouw met de oppervlakte van een voetbalveld, dat ongeveer 230.000 ton weegt, dagelijks 6.1000 deuren letterlijk opent en 24 liften beweegt.