Markthal Rotterdam kandidaat Designs of the Year

Geplaatst door op februari 20, 2015 in Nieuws | 0 reacties

Markthal Rotterdam kandidaat Designs of the Year

Het London’s Design Museum heeft de 76 genomineerden bekendgemaakt voor haar achtste versie van Designs of the Year. En naast een legokalender, de zelfrijdende auto van Google en het Louis Vuittongebouw van Frank Gehry is óók de Rotterdamse Markthal genomineerd.

Jaarlijks organiseert het museum de awardshow om werk te eren dat “verandering bevordert, toegang verleent, het concept design verbreed of de geest van het jaar vangt”. De awards worden uitgereikt in zes categorieën: digital design, fashion, product, grafisch, transport en architectuur, waarvan de Markthal natuurlijk kanshebber in de laatste categorie is. Winnaars van deze ‘Oscars van de designwereld’ worden gekozen door een jury, met onder andere modeontwerpster Nicole Farhi, industrieel ontwerper Tom Lloyd en architect Farshid Moussavi. De winnaars worden bekendgemaakt op 4 mei.

Geprikkelde zintuigen in Rotterdam

De duurzame Markthal zou volgens de makers  alle zintuigen prikkelen en een community-gevoel creëren. De hal biedt ruimte voor restaurants en etenshandelaren, maar ook tien verdiepingen aan appartementen. De grote ramen van de woningen die op de hal uitkijken zorgen ervoor dat het hele geheel samensmelt, en door de kleurige wanden in combinatie met de versproducten en drukte is het gebouw, inclusief de mensen, één groot kunstwerk.

Eerdere winnaars in de categorie architectuur waren de Heydar Aliyev Center van Zaha Hadid Architects (foto) en de transformatie van het Tour Bois-le-Prêtre in Parijs. Bekijk op Telegraph.co.uk alle genomineerden van dit jaar, inclusief foto.

heydar