Bewoners Stationsingel tegen geluidswal

Geplaatst door op februari 24, 2015 in Nieuws | 0 reacties

Bewoners Stationsingel tegen geluidswal

Bewoners rondom het centraal station zijn tegen de geluidswal van vier meter hoog die Rijkswaterstaat en ProRail bij het station willen plaatsen. Ondanks dat de geluidsoverlast van treinen zal stijgen de komende jaren, hechten zij meer waarde aan een open straat.

Rijkswaterstaat en ProRail willen het scherm langs de rails van het centraal station zodat de overlast beperkt blijft. Vanaf 2020 zullen er namelijk 2x zoveel treinen gaan rijden op een groter aantal sporen, en het kabaal van de remmende en optrekkende treinen leidt tot een overschrijding van de wettelijke geluidsnorm.

Liever dubbel glas

Maar volgens Thomas Roskam van Leefbaar Rotterdam is dit geen probleem, zo schrijft hij aan de Rotterdamse gemeenteraad en specifiek aan wethouder Pex Langenberg van Haven, Duurzaamheid, Mobiliteit en organisatie. Volgens hem hebben bewoners liever dat de staat open blijft. “In plaats van een scherm zouden ze wel dubbel glas willen, dat het geluid ook goed tegenhoud”, vertelt hij. “Maar de meeste huizen hebben dat al.”

Bewoners starten rechtszaak

Het is eigenlijk de omgekeerde wereld: bewoners die van de overheid verlangen om juist niet aan de wettelijk geldende geluidsnorm te voldoen. Tot nu toe heeft het stadsbestuur de wensen van bewoners altijd gestuurd, maar of dat in dit geval gebeurt is nog de vraag. Het ministerie niet wil meewerken, zullen de bewoners met juridische hulp een procedure in gang zetten om dat te voorkomen.

In zaken als deze kan een goede advocaat ervoor zorgen dat een rechter het verschil ziet tussen de belangen van de gemeenschap, en de wettelijke bepalingen. Zelf terechtgekomen in een soortgelijke situatie, of vindt u juist dat in uw buurt wél maatregelen getroffen mogen worden tegen geluidshinder? Zoek dan zelf een goede lokale advocaat die er met kennis van zaken voor kan zorgen dat u gehoord wordt.